Tko je general Zlatan Mijo Jelić kojeg Milanović planira odlikovati?

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH je u decebru 2015. godine optužilo Jelića za ratne zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti na području Mostara.

Tereti ga se da je kao zapovjednik 1. djelatne bojne vojne policije HVO-a te 1. lakojurišne bojne vojne policije od maja 1993. do marta 1994. postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvecija o zaštiti civila tokom ratnih sukoba.

U optužnici stoji kako je Jelić zapravo bio „zapovjednik svih postrojbi HVO-a“ na području Mostara u vrijeme “širokog i sustavnog napada” na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području tog grada kad su počinjeni brojni zločini.

Navodi se i kako su jedinice HVO-a provodile etničko čišćenje i progonile Bošnjake na teritorij pod nadzorom Armije BiH. Pritom je veliki broj bošnjačkih civila zatočen u logore te izvrgnut zlostavljanju i prisilno odvođen na radove na prvoj crti bojišnice.

Navodi se kako su logoraši tada prisiljavani da odjeveni u uniforme HVO-a bacaju zapaljive predmete na objekte pod kontrolom Armije BiH, što ih je izlagalo smrtnoj opasnosti.

Tužilaštvo BiH je u optužnici navodilo i kako je Jelić lično odobrio odvođenje 50 Bošnjaka na prisilni rad na prvoj liniji bojišnice, pri čemu je ubijeno najmanje pedeset zatočenika, dok ih je 188 teže ili lakše ranjeno, a „40 su pripadnici HVO-a teško zlostavljali“.

Zatočeni Bošnjaci, kako se, također, navodi u optužnici, morali su pod prisilom raditi i na imanjima dužnosnika HVO-a te su „morali odvoziti opljačkane stvari iz domova protjeranih Bošnjaka i Srba“.

“Optuženi Jelić tereti se da je znao i odobrio počinjenje ovih zločina te da nije ništa poduzeo da zločine spriječi niti da kazni počinitelje”, ističe se u optužnici, za koju je 2015. saopćeno kako je „jedna od najopsežnijih dosad podignutih za ratne zločine na području Mostara“.

Najavljeno je tada kako će Jelićevu krivnju Tužilaštvo BiH dokazivati pozivanjem 200 svjedoka od kojih bi 20 trebalo svjedočiti uz mjere zaštite, a pripremljeno je i 1100 materijalnih dokaza“

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*