Na Ahiret preselio Omerović (Salko) Ermin

Konjic je okovan tugom nakon vijesti da je još jedan mladi život prerano ugašen. Dana 27.6.2020. godine, u 31. godini života na Ahiret je preselio Omerović (Salko) Ermin. Brojni prijatelji i poznanici, emotivnim porukama, opraštaju se od Ermina o kojem svi imaju isključivo riječi hvale.

Dženaza-namaz preminulom Erminu će se klanjati u ponedjeljak, 29.6.2020. godine poslije ikindije namaza, u 17:15h u haremu Blučići, gdje će se obaviti i ukop. Prijevoz je obezbijeđen ispred Gradske džamije u Konjicu, u 15:30h .

Ožalošćeni: majka Zulija, babo Salko, kćerke Nejra i Džejla, sestra Erna, sestrić Mirza, sestrična Irna, zet Fikret, dedo Alija, nana Šemsa, amidža Edin, amidžična Naida, amidžić Maid, strina Esada, tetke: Šehra, Envera i Ferida, daidže Enver i Selver, tečići, tetišne, te porodice: Omerović, Maksumić, Veljković, Balić, Kovačević, Košpo, prijatelj Savo Ćećez, te ostala mnogobrojna rodbina, prijatelji i komšije.

Da mu dragi Allah podari lijepi džennet a porodici sabur u ovim teškim trenucima.

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, razmatrajući trenutnu situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa, donijelo je „Fetvu o gasuljenju, opremanju i dženaza-namazu osobi koja je umrla usljed zarazne bolesti“. Sadržaj fetve objavljujemo u cjelosti: – Svevišnji Stvoritelj je odlikovao čovjeka i dao mu prednost nad mnogim drugim stvorenjima. Ova Božanska počast odnosi se i na živu i na umrlu osobu. Iz počasti prema umrloj osobi, islam je propisao da se njeno tijelo ogasuli i umota u ćefine, da joj se klanja dženaza i da se ukopa u kabur. Primjena ovih propisa kolektivna je obaveza (fardi-kifaje) muslimanske zajednice/džemata. U slučaju da je osoba umrla od posljedica zarazne bolesti, obavit će se konsultacija s nadležnom zdravstvenom ustanovom o stepenu opasnosti od širenja zaraze i načina gasuljenja i opremanja mejita. Ukoliko ta ustanova procijeni da se radi o blažoj zarazi te da se, uz adekvatne mjere zaštite, može obaviti gasuljenje i opremanje, oni će se i obaviti tako što će se mejit samo obliti vodom, bez dodirivanja tijela. Ukoliko se radi o težim zaraznim bolestima, primijenit će se propis o tejemumu, koji zamjenjuje gasuljenje u toj situaciji, a gasal je dužan koristiti osobnu zaštitnu opremu (OZO), predviđenu instrukcijama nadležnog državnog organa. Po završetku opremanja, obavezno je izvršiti čišćenje i dekontaminaciju gasulhane, prema važećim standardima. Kada se mejit transportira u gasulhanu u sanitarnoj vreći ili sanduku, uz zabranu otvaranja i vađenja mejita, zbog opasnosti širenja zaraze, primijenit će se propis o tejemumu. Bijelim čaršafom (ćefinom) samo će se prekriti sanitarna vreća u kojoj se nalazi mejit. I u ovom slučaju potrebno je da gasal, prilikom tejemuma i stavljanja ćefina, koristi adekvatnu zaštitnu opremu. Dženaza-namaz i ukop će se obaviti na uobičajeni način. U slučaju proglašenja epidemije ili pandemije, kao što je to slučaj s koronavirusom u ovom vremenu, u pogledu prisustva dženaza-namazu i ukopu mejita, treba se pridržavati uputstava nadležnih državnih organa koji se odnose na javna okupljanja, tako da ovaj namaz obavi samo jedan imam i članovi porodice. Svi drugi propisi i običaji, koji se redovno obavljaju nakon klanjanja dženaza-namaza i ukopa, bilo u domu ožalošćene porodice ili u džamiji, odgađaju se do otklanjanja opasnosti od epidemije/pandemije. Na osobu koja umre pod režimom samoizolacije/karantina preventivno se primjenjuju mjere opreza i zaštite koje se primjenjuju kod zaražene osobe, a koje su spomenute u ovoj fetvi. A Allah najbolje zna! – navedeno je u fetvi Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*