Na Ahiret preselila Durmiš (Zijad) Emina

Zenica je okovana tugom nakon vijesti da je prerano ugašeni život mlade Emine Durmiš, a koja je preminula danas u 29. godini života. Brojni prijatelji i poznanici, emotivnim porukama, opraštaju se od Zeničanke o kojoj svi imaju isključivo riječi hvale. Dženaza-namaz preminuloj Durmiš bit će se klanjati u subotu, 27.6.2020. godine poslije podne namaza, u 13:30h na mezarju Gradina, gdje će se obaviti i ukop. Prijevoz je obezbijeđen ispred Čaršijske džamije, u 11:30h sa stajanjemu Crvicama i na drugoj kapiji bolnice. Dova pred dušu umrle će se proučiti u kući ožalošćenih, Prve Zeničke brigade 80/E.

Ožalošćeni: otac Zijad, majka Zejneba, brat Ahmed, dajdže efendija Fuad Bišić, Tahir i Munir sa porodicama. Amidže Nihad, Zajko i Nijaz sa porodicama, tetka Zijada sa porodicom, familije Durmiš, Bišić, Telalović, Podojak i ostala tugujuća rodbina, prijatelji i komšije.

Da joj dragi Allah podari lijepi džennet a porodici sabur u ovim teškim trenucima.

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, razmatrajući trenutnu situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa, donijelo je „Fetvu o gasuljenju, opremanju i dženaza-namazu osobi koja je umrla usljed zarazne bolesti“. Sadržaj fetve objavljujemo u cjelosti: – Svevišnji Stvoritelj je odlikovao čovjeka i dao mu prednost nad mnogim drugim stvorenjima. Ova Božanska počast odnosi se i na živu i na umrlu osobu. Iz počasti prema umrloj osobi, islam je propisao da se njeno tijelo ogasuli i umota u ćefine, da joj se klanja dženaza i da se ukopa u kabur. Primjena ovih propisa kolektivna je obaveza (fardi-kifaje) muslimanske zajednice/džemata. U slučaju da je osoba umrla od posljedica zarazne bolesti, obavit će se konsultacija s nadležnom zdravstvenom ustanovom o stepenu opasnosti od širenja zaraze i načina gasuljenja i opremanja mejita. Ukoliko ta ustanova procijeni da se radi o blažoj zarazi te da se, uz adekvatne mjere zaštite, može obaviti gasuljenje i opremanje, oni će se i obaviti tako što će se mejit samo obliti vodom, bez dodirivanja tijela. Ukoliko se radi o težim zaraznim bolestima, primijenit će se propis o tejemumu, koji zamjenjuje gasuljenje u toj situaciji, a gasal je dužan koristiti osobnu zaštitnu opremu (OZO), predviđenu instrukcijama nadležnog državnog organa. Po završetku opremanja, obavezno je izvršiti čišćenje i dekontaminaciju gasulhane, prema važećim standardima. Kada se mejit transportira u gasulhanu u sanitarnoj vreći ili sanduku, uz zabranu otvaranja i vađenja mejita, zbog opasnosti širenja zaraze, primijenit će se propis o tejemumu. Bijelim čaršafom (ćefinom) samo će se prekriti sanitarna vreća u kojoj se nalazi mejit. I u ovom slučaju potrebno je da gasal, prilikom tejemuma i stavljanja ćefina, koristi adekvatnu zaštitnu opremu. Dženaza-namaz i ukop će se obaviti na uobičajeni način. U slučaju proglašenja epidemije ili pandemije, kao što je to slučaj s koronavirusom u ovom vremenu, u pogledu prisustva dženaza-namazu i ukopu mejita, treba se pridržavati uputstava nadležnih državnih organa koji se odnose na javna okupljanja, tako da ovaj namaz obavi samo jedan imam i članovi porodice. Svi drugi propisi i običaji, koji se redovno obavljaju nakon klanjanja dženaza-namaza i ukopa, bilo u domu ožalošćene porodice ili u džamiji, odgađaju se do otklanjanja opasnosti od epidemije/pandemije. Na osobu koja umre pod režimom samoizolacije/karantina preventivno se primjenjuju mjere opreza i zaštite koje se primjenjuju kod zaražene osobe, a koje su spomenute u ovoj fetvi. A Allah najbolje zna! – navedeno je u fetvi Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*